Dieta oczyszczająca wg Buhner’a
Dziesięć podstawowych zasad:
- Wypijamy codziennie 4 – 6 szklanek wody mineralnej lub źródlanej dziennie,
- Rezygnujemy z przetworów mlecznych, jaj oraz słodyczy,
- Spożywamy wyłącznie pełnoziarniste produkty zbożowe (brązowy ryż, chleb oraz makarony z mąki pełnoziarnistej, kasze gruboziarniste), warzywa strączkowe z upraw ekologicznych, świeże warzywa i owoce (najlepiej surowe lub ewentualnie gotowane na parze) oraz niewielkie ilości dziczyzny oraz mięsa wolno biegających zwierząt. Dobrym wyborem będą również produkty sojowe.
- Do gotowanie używamy wyłącznie oliwy z oliwek, ale nie przekraczając ilość dwóch łyżek stołowych dziennie. Ważne – rezygnujemy całkowicie z tłuszczy zwierzęcych, czyli masła i margaryny w dowolnego gatunku,
- Pijamy jak najwięcej soków z świeżo wyciśniętych owoców lub warzyw,
- Nie przyprawiamy potraw solą, możemy za to stosować wszelkie zioła oraz ewentualnie sos sojowy,
- Rezygnujemy z wszelkich napojów zawierających kofeinę (z wyjątkiem zielonej herbaty) oraz alkoholu.
- Surowe owoce zjadamy w pierwszej kolejności i osobno. Zapewnia im to szybsze trawienie oraz większą przyswajalność, natomiast w przeciwnym wypadku mogą zalegać w żołądku i powodować nieprzyjemne objawy (na skutek fermentacji),
- Eliminujemy wszelkie pokarmy smażone,
- Możemy jeść do syta, ale pamiętajcie że mniejsze porcje są lepiej trawione, dlatego zaleca się zjadać 6 posiłków dziennie w odstępach 2,5 – 3 godzinnych.
Borys
© Copyright Dieta, uroda, zdrowie 2024